2014. október 19., vasárnap

A Hoka oka

Egy futócipő maximum 1000 km-ig hordható. Persze függ ez attól is, hogy milyen talajon futunk, és milyen súlyosak vagyunk. Én általában terepen futok, bár ha beköszönt az esős évszak, akkor ez egyre ritkábban fordul elő. Átlagban havi 90 km-t futkosok, ami azt jelent, hogy egy évben 1080-at, tehát évente új cipőre lenne szükségem.

Az utóbbi években Nike Pegazus cipőt viseltem, két párat is elhasználtam belőlük. Akkor még nem igazán figyeltem, hogy mikor jár le az ideje egy cipőnek, úgy gondoltam, hogy érezni fogom. Így is lett. Az elsőnek kilyukadt az egyik talpa, de csak olyan pici mértékben, hogy észre sem lehetett venni, viszont nedves környezetben állandóan vizes lett a lábam és ez nem volt kellemes.
A második Pegazusnál viszont eltűnt belőle a rugalmasság. Kezdetben még vezetni sem tudtam benne, annyira magas volt a talpa, a végén már minden egyes rázkódást megéreztem és a betonon való futás egyre jobban megviselte a térdemet.
Az ideje már rég lejárt, úgyhogy úgy döntöttem, befektetek egy igazán jó, profikat is megszégyenítő cipőbe. Egyre többet gondolok már a maratoni táv lefutására is, nálam minden így kezdődik, hogy sokáig csak gondolok rá, aztán ha úgy érzem, akkor belevágok. Talán ez a cipő segíteni fog ebben, bár az biztos, hogy még nem az idén.

Kinéztem a Hoka típusú futócipőt. Igencsak borsos árral rendelkezik, de nem akartam garasoskodni, inkább spóroltam, hogy megvehessem. Igen ám, de nem is olyan egyszerű beszerezni! Van Szegeden egy Nyúlcipőbolt nevű üzlet. Gondoltam, ha máshol nem is, ott kapok. Rászántam egy szombatomat, hogy egyáltalán megkeressem, vittem a régi cipőmet is, hogy a hozzáértők segítsenek a megfelelő típus kiválasztásában. Aztán kiderült, hogy rosszkor mentem, a bolt zárva. A nyitvatartási idő ugyan azt feltételezte, hogy nem kéne lakatnak lennie az ajtón, de akkor sem jutottam be a rácsokon. Se egy telefonszám, se egy „rögtön jövök” tábla nem volt sehol. Csalódottan hazamentem.
A neten megnéztem a bolt honlapját. Felhívtam őket, de nem vették fel. Ekkor írtam egy hosszú, csalódottságomnak hangot adó levelet. Még aznap jött válasz, melyben elnézést kértek. Természetesen nem akartam haragot tartani, cipőt szerettem volna, így folytattam a levelezést. Kiderült, hogy a szegedi boltban nincs Hoka cipő, csak a pestiben. Kértem, hogy mondja meg, milyen listából választhatok és küldjék le Szegedre, hogy felpróbálhassam. Ez a levelezés szombati napon zajlott. Az utolsó levelemre a válasz csütörtökön érkezett meg. Hiába volt pozitív a levél tartalma, bár csak egy típust tudott felajánlani az üzletvezető, nem vártam ennyi időt.


Kedden megrendeltem a Nomádsporttól a számomra legszebb és legmegfelelőbb cipőt! Csak azért ódzkodtam a neten való rendeléstől, hogy nem lesz jó a méret, hisz a 25 cm-es talpamra választhattam a 249 mm-es és a 253 mm-es között, vajon jól döntök-e? Utóbbit választottam és pénteken meg is érkezett.

One One Bondi 3 típust vettem meg, pontosan illik a lábamra, hihetetlenül kényelmes és csodaszép! Direkt olyat választottam, amit betonon és terepen egyaránt tudok használni, és most megyek el az első próbafutásomra mindkét talajon tesztelve.

Nincsenek megjegyzések: