2020. július 30., csütörtök

Első nap Rómában

Nagyon meglepődtünk, mikor beléptünk a lakásba, mégpedig a méretei miatt. Eddig mindig pici, szűk vagy zsúfolt szobákban laktunk, nem azért mert túlságosan telipakolták, hanem mert az a kevés bútor sem fért el a parányi alapterületű helységekben. Itt viszont két hatalmas szoba állt a rendelkezésünkre, mindkettőben franciaágy, a belmagasság is szokatlanul tágas, a szekrényekbe pedig a mi pár ruhánk szinte elveszett. Salvatore maga festette hófehérre a falakat, mert a covid miatt a munkások elpárologtak, nem maradt segítsége. Szépen megcsinálta, bár a fürdőszoba ajtó kicsit szorult a megfolyt festéktől. Mi voltunk az első vendégei, ami velünk már többször előfordult, és igyekszünk jó benyomást tenni a vendéglátónkra, hogy ne okozzunk számára csalódást, vagyis önmagunkat adjuk. Salvatore szólt, hogy ők szombaton elutaznak nyaralni Siciliába, úgyhogy azonnal kitaláltuk, hogy péntekre meghívjuk őket egy magyaros vacsorára. Szabadkozva, de elfogadta a meghívást, majd magunkra hagyott.

Tamara kiválasztotta az egyik szobát, ahová Gyurival beköltözött, míg nekünk maradt a másik, ami szinte megegyezett a másikkal. A lakásban a legkisebb helység a konyha volt, de azért négyen el lehetett férni. A konyhából nyílt egy kisebb terasz, ami a belső udvarra nézett, ahol jelenleg felújítás folyt, de mi úgyis munkaidőn kívül fogunk itthon tartózkodni, nem fognak zavarni. A teraszról a fürdőbe lehetett látni egy hosszúkás ablakon, amit teljesen nem lehetett kinyitni, csak amennyire a pánt engedte.

A fürdőszoba ajtó kicsit nehezen záródott, ezért – és korábbi fóbiámból adódóan – nem is zártam kulccsal magamra. Persze nem mindenki félt ettől, ami tulajdonképpen természetes, viszont pont az történt, ami velem gyerekkoromban. Gyuri bement és nem bírt kijönni. Hiába feszegette, erőltette, próbálgatta, az ajtó nem nyílt. Tami dőlt a röhögéstől, ami tulajdonképpen jó politika, ne essünk kétségbe, de Gyuri kezdte egyre kényelmetlenebbül érezni magát. Hogy ezen a szorongáson enyhítsünk, Tami kitalálta, hogy a félig nyitható ablakon keresztül bepréseli magát hozzá. Na ekkor már én is fuldokoltam a nevetéstől. A lányom ugyan nem kövér, sőt, de az ablakhoz képest igencsak molettnek bizonyult. Már majdnem ő is beszorult hason fekve az ablakpárkányon, ami a fantáziámban hihetetlen képsorokat indított el, mint az olasz tűzoltók mentőakcióját, vagy a reggel érkező munkások bámulatát.

Persze jól végződött minden, Tami bejutott és a segítségével sikerült a kulcsot is rávenni, hogy kinyissa a zárat. Bennem pedig ismét megerősödött a fóbiám, hogy wc-ajtót sohasem fogok magamra zárni a továbbiakban sem.

Az előszobában ez a kép fogadott minket: az Isten hozott-ból csak a hozott került fel:)

Nincsenek megjegyzések: