2011. április 3., vasárnap

Cica, róka és a többiek…

Régen töltöttem már fel Tami rajzait, pedig minden nap elbűvöl egy-két csodával. Mindegyik lapot gondosan elteszem és a sikerültebbeket beszkennelem, nehogy eltűnjön az évek során. Fantasztikus látnom, hogy hétről-hétre mennyit fejlődik, bár most érte el azt a kort, amikor nem a saját fantáziájából születnek az alkotások, hanem másolás útján. Ez nem baj, nem szabad tiltani, a saját fejlődése érdekében szükség van a mások által létrehozott művek utánzására, melyek majd szépen lekopnak, beépülnek, és idővel felülkerekedik saját egyénisége, mely sokkal erősebb lesz annál, minthogy újra elcsábuljon. Azt már most állíthatom, hogy nálam sokkal ügyesebben használja a színes ceruzát, bár ez nem annyira érdem, mert én hihetetlen ügyetlen vagyok ezen a téren.
Nagyon nehéz volt választanom a rajzai közül, mert a többséghez fűződik valami történet is, ami vonzóbbá, szebbé teszi számomra. Szerintem gyönyörűek és sokatmondóak ezek a rajzok. Azt sugallják ezek az alkotások, hogy egy egészséges 8 éves kislány készítette, aki jól érzi magát a bőrében (élénk színek), a világban, akinek nincsenek frusztrációi, nem jellemzik szélsőséges dühkitörések, szereti a szüleit, kíváncsi a környezetére, nincsen benne megbánás, nyílt és őszinte (nincsenek radírozások), sokat nevet és bolondozik és hajlandó fejlődni.
Mind a színek, mind a formák, vagy a lendületes vonalvezetés üzenik ezt. Sokat elárul egy gyermek fejlődéséről, kétségeiről, kívánalmairól. Kedves szülők, tessék nagy figyelmet fordítani erre!

Ez a két kép másolás útján született, de így is érdemes megcsodálni a kidolgozottságot.

Gyönyörűek a színek, változatosak, élénkek, mintha igazi lenne.

Ez a fajta háromszögű macskafej lassan Tami védjegyévé válik. A mostani cicái mind ilyen fejűek, csak nem ennyire melankolikusak.Ebben már benne vannak a vágyak, az álmok, a gyermeki lélek.

A humor az egyik legfontosabb forrása az ismeretlen feldolgozásának. A gyerekek előszeretettel alkalmazzák, ha valami félelmetessel, szomorúval kell megbirkózniuk. A szülők is bátran használhatják. A második képen Alice látható, amint beleugrik a lyukba.

Nem rég három nyuszi bújt elő az odúból, csak az a furcsa, hogy Tami ezt a rajzot sokkal korábban készítette. Tulajdonképpen ez a három nyúl mi vagyunk. Az biztos, hogy Tami a legkisebb nyuszi, a másik kettő a szülei, de pontosan nem tudom eldönteni, hogy melyik nyúl, kicsoda. A pszichológia azt mondja, hogy a fontosabb személy a nagyobb alak, de Tami már van annyira érett, hogy még ha én is vagyok számára fontosabb, akkor is az apa a nagyobb, az erősebb.

Egyik kedvenc mesefigura Simon macskája. Tami több képregényt is készített már ebben a témában, mintha egy animációs felvétel lenne.

Ez pedig a kedvencem! Milyen jó, hogy már tud írni.

Nincsenek megjegyzések: