2018. október 22., hétfő

Molfetta visszavár

Ahogy azt már a nyaraláskor elterveztük, Molfettára vissza kell jönni. Nem csak azért, mert gyönyörű, hanem mert tartozom magamnak annyival, hogy utánajárjak, valóban itt éltek-e az őseim. Csak a családi legendából táplálkozik minden információm, ami sajnos nem túl sok, és néhol ellentmondó is. Mikor még élt a dédmamám, én kisgyerek voltam, nem foglalkoztatott a családfakutatás, nem kérdezgettem a származásáról. Az együttlétünkből csak arra emlékszem, hogy hol magyarul, hol németül, hol pedig olaszul beszélt hozzám. Többször rá kellett szólnom, hogy Nanyika, nem értem, amit mondasz. Ekkor észbekapott, mosolygott egyet és magyarul folytatta, vagy ismételte meg, amit az előbb más nyelven már kifejtett.

A legenda úgy szól, hogy Nanyika, azaz Angela Contessi Molfettában született, 1901-ben. Az apukája Mauro Altomare, kőtörő volt, az anyukája Paola Contessi. Már itt furcsa kicsit a dolog, ugyanis ezek szerint az anyukája nevét vitte tovább a dédmamám, ami nem jellemző arra a korra, kivéve, ha nem házasodtak össze. Ez megint csak különös, hogy a mélyen vallásos Olaszországban, ilyet tehettek, vagy ők nem voltak vallásosak, amit nem hiszek, mert ő és a nagymamám még engem is tanítgattak imádkozni - az már más kérdés, hogy ennek ellenére nem vagyok vallásos. Mégis ez a legvalószínűbb, főleg, ha arra emlékszem, mikor nem ízlett neki valami étel, akkor dühösen felkiáltott, hogy Porca Madonna (Disznó Madonna), majd elnevette magát, mintha ezzel akarná ellensúlyozni a kimondott szavak erejét.

Nanyika 3 éves volt, mikor megszületett az öccse, Carlo, aki sajnos azonnal meghalt és magával vitte az anyukáját is. Az apuka ott maradt egy csöppséggel, elvileg rokonok nélkül, ami megint csak eléggé furcsa, hogy egyetlen családtagja sem volt a közelben. Ezért döntött úgy, hogy az Erdélyben élő nagynénihez költözteti a lányát, hogy ő nevelje fel. Így került a dédmamám Lugosra.

Szóval ennyit tudtam, sok részletet nem és már kibogozni a valóságot az élő családtagoktól nem igazán sikerült. Ezért el kellett jönnünk Molfettára kicsit körülnézni. A dédmamám neve is nagyon érdekes, ugyanis grófnőt jelent, és reménykedtem benne, hogy talán még a családi kastélyt is megtalálom az óvárosban.

Temesvárról indultunk repülővel egy borongós, őszi napon. A Román repülőtéren csak én nem sípoltam be, úgyhogy Antit és Tamit tüzetesen átnézték, az olasz vámosok pedig Tamara személyijét gondolták hamisnak, mert az övében volt már chip. A dél-olasz városba érve egy kicsit enyhült az idő, bár kezdetben csepergett az eső. Bariban szállt le a repülő és innen még vonatoznunk kellett pár városon keresztül, hogy megérkezzünk Molfettára. Csupán 20 percre voltunk vonattal Baritól, ugyanis volt, amikor 150-nel ment a kis drága, ami tulajdonképpen nagyon olcsó volt, a jegyárakat tekintve.

Készülünk az olasz gesztikulálásokra.

Szokásos módon, amint megérkeztünk, felhívtam a szállásadónkat, aki közölte, hogy üljünk be egy kávéházba, hamarosan jön értünk az apukája, mert ő éppen vidéken van (később kiderült, hogy nem éppen, hanem mindig, mivel egy másik városban él). Elküldtem sms-ben a kávézó címét és vártunk. Az apuka csak nem jött, hanem felhívott, hogy a lakásnál vár minket, ami nem volt messze. 

Közben Tamara megszelidített egy pillangót, aki épp cukrot eszeget

Kinyitott egy szürke, kétszárnyú vasból készült garázsajtót. Legalábbis úgy nézett ki, de kiderült, hogy ez bizony nem garázs, hanem a mi otthonunk, legalábbis egy hétig. Az utcáról a nappali-konyhába léptünk be. Itt volt egy kihúzható ágy, fent az emeleten pedig még egy szoba duplaággyal. A lakás a bútoroktól és a szentképektől a falon kissé avittnak tűnt, de persze nekünk nem ez volt a fontos, hogy luxus körülmények között töltsünk el napi pár órát, amíg itthon tartózkodunk.
Ez az emeleti ágy és balról látszik egy kis fény, ami nem ablak, hanem a lentről érkező ajtóból szűrődik ide fel. A helykihasználás érdekében a ruhaszárító is ide került.

Elbúcsúztunk az Oroszországban végzett mérnökúrtól - hihetetlen kikkel ismerkedünk meg útközben - és nyakunkba szedtük a lábunkat, hogy még sötétedésig körbeszimatoljuk a várost.


Nincsenek megjegyzések: