2021. augusztus 4., szerda

Ponte della Maddalena – Montecatini

Ezen a napon búcsút is vettünk Nutinitől, akitől kaptunk egy üveg siciliai vörösbort, mi pedig hagytunk neki egy csomag szegedi paprikát és egy hűtőmágnest.

Indultunk a következő szállásunk felé, de útközben természetesen megint megálltunk egy kuriózumnál, a Ponte del Diavolo, vagyis az Ördög hídjánál Borgo a Mozzanoban. Azt kell tudni erről a hídról, hogy bár már több, mint 1000 éves, fantasztikusan megőrizték az utókornak. Kb. egy szekérnyi hely van rajta, nem mindenütt egyenes a széle, akárcsak a víznél lévő lyukak is aszimmetrikusak. Hihetetlenül meredek is, de érezni lehetett, amint a talpunk érintette a néhol már csúszóssá simult követ, hogy mennyi terhet viselt már el, hogy lovas harcosok lovagoltak keresztül rajta, akárcsak a vásári komédiások szekerei vagy a kereskedők roskadásig megpakolt lovas kocsijai.


Diecimo-ban megebédeltünk, ami nekem az elmaradhatatlan pisztácia fagylaltot jelentette. Azt egyébként hozzá kell tennem, hogy a 40 fokos magyarországi hőmérséklet után felüdülés volt a tíz fokkal alacsonyabb hőmérséklet itt a hegyekben, vagy a városokban, pont jó volt mind kiránduláshoz, mind strandoláshoz.

Új szálláshelyünkre érkezve egy újabb csúcson találtuk magunkat, de egy kicsivel nagyobb helységben, ahol már jobban összeértek a házak, vagy egy toronnyal volt közös a faluk. Montecatini Val di Cecina volt a városka neve és Jennifer a szállásadónk, aki nagyon otthonosan rendezte be a kétszobás lakást, különböző üzenetekkel és díszekkel, vendégkönyvvel és használati útmutatóval a szemetelési szokásokat illetően, illetve programajánlóval. Az étkező asztalán két fajta szilva kínálta magát a messziről érkezőnek és mint később kiderült a saját földjükről való. A susina típusú szilva hasonlít a mi ringlónkhoz, de csak nagyon messzi rokonság lehet, mert míg a mienk bordó színű, savanykás és a magról sem válik le a húsa, addig az olasz változat színe olyan, mintha még éretlen lenne, de az íze mézédes és roppanós, szóval így leírva, egyáltalán nem is hasonlított rá.

Nincsenek megjegyzések: