2023. július 20., csütörtök

Az ördög hídja és Pisa

Ha Toscanában járunk és nem nagy kerülő, akkor mindenképp megnézzük a Ponte del Diavolo-t Mozzano közelében. A hidat 1000-ben (!) építették a Róma és Lucca között utazóknak, hogy átkeljenek a Serchio folyón. Hihetetlen ennek a hídnak a története, egy nagyon szép mese. Az építésvezetőnek hidat kellett emelnie a folyó két oldalán és kezdett kicsúszni a határidőből. Mikor már csak egy nap volt hátra és látta, hogy nem fogja időben befejezni, leült a folyó partjára és kesergett. Ekkor megjelent az ördög és egyezséget ajánlott neki. Segít befejezni a hidat holnap reggelig, ha megkapja az elsőként áthaladó lelkét. Az építész gondolkodott egy darabig, majd belement az alkuba.

Egész éjszaka nem aludt, hogy mégis ki legyen az, akinek a lelkét odaadhatja az ő ügyetlenségéért cserébe. Felkereste a helyi papot, akinek a segítségével végül megszületett a terv. Másnap reggel stabilan állt a híd a két part között, az építészt mindenki éljenezte. Ekkor előhúzott a háta mögül egy disznót, rácsapott a seggére és felhajtotta a hídra. A malac ijedtében átrohant a meredek hídon, míg az ördög iszonyú méregbe gurult, de nem volt mit tennie, hisz a megállapodás így is érvényes volt, dühében a folyóba ugrott.

E történetnél még hihetetlenebb az, hogy az évszázadok semmit sem rontottak az átjáró állagán, csodás szépségében még mindig áll és ahogy a köveket nézzük a talpunk alatt, lehet „látni” a szekerek és lovaskocsik, katonák, kereskedők és földműves parasztok lába nyomát.

Ezután elmentünk Pisába, mert közel volt, de itt a ferde tornyon kívül tényleg nincs sok látnivaló. Antival a sok pózolón mulattunk, hogy miként igyekeznek ők tenyérrel támogatni, felrúgni, ököllel belevágni, fejüket beleverni a toronyba, legalábbis egy fénykép kedvéért. Nekem is egy kicsit a fejemre nőtt.

Estére megérkeztünk az újabb szállásunkra, Pomarance-be, ahol már csak a szállásadónk nővérével találkoztunk a kései óra miatt, de nagyon kedvesen fogadott minket, már egy kicsit déliesebb stílusban.

Nincsenek megjegyzések: