2023. július 27., csütörtök

Sasso Pisano

Bármennyire is pici ez a városka, teli van látnivalóval. A falunak van egy uszodája is, amelyet hideg víz táplál és központi geotermikus forrásból fűtenek. Persze a környező falvakból is érkeznek ide fürdőzni vágyók, de sosincs tumultus. Ez a hely híres a termálvizes fürdőiről is, amit tulajdonképpen nem neveznék kimondottan fürdőnek, mert csak kőhalmazok között megbúvó medencék, vagy régen egyéb szolgálatot teljesítő melegvízes közösségi hely.

Teljesen véletlenül fedeztünk fel egy táblát, mely a fenyőerdőbe vezetett és a feliratnak semmi köze sem volt ahhoz a jelentéshez, hogy termálvizes fürdőhely jobbra. Pedig egy keskeny fahídon, az erdő közepén egy fantasztikus melegvízű medencére bukkantunk. Tulajdonképpen ez a hely régen egy mosoda lehetett, de ma már romantikus pároknak ad némi kikapcsolódási lehetőséget. Mi sem készültünk fürdőruhával, ettől függetlenül nem fosztottuk meg magunkat a kellemes klímájú víz élményétől.

A térképen láttuk, hogy több ilyen helyszín is létezik, kíváncsiak lettünk. A gyerekek elvitték a kocsit, ők Volterrába mentek, de egyébként sem szerettünk volna autóval kirándulni, így kényelmes cipőt húztunk és elindultunk. Csak 6 km-re volt a másik, félreeső fürdő, viszont olyan vadregényes tájon, hogy sokkal többnek éreztük. Mielőtt odaértünk volna, összefutottunk egy fiatal párral, akik egy lakókocsiban ejtőztek. Megkérdeztük tőlük, hogy tudják-e hol van ez a hely és persze, hogy tudták, a közelben, még vizes volt a hajuk.

A kavicsok gurultak a talpunk alatt, ahogy caplattunk felfelé, de hamarosan megérkeztünk egy több „medencés” termálvízhez. A medencéket kövek választották szét egymástól és mindhárom területen másmilyen hőmérsékletű volt a víz. Az egyik annyira forró, hogy bele sem bírtam menni. Ezen a helyen még nyomokban látszik, hogy valamikor a hellenisztikus időszak idején etruszk fürdő lehetett, tartozott hozzá több épület is. Sajnos nem tudtuk kinyitni a csarnok ajtajait, így csak képzeletben időztünk el egy korabeli közösségi tér képe felett.

Miután felfrissültünk, visszafelé vettük az irányt. Már odafelé kinéztük azt a sörfőzdét, ahol a geotermikus hőforrás segítségével állítják elő a söröket. Természetesen ez volt a végállomás és bár én a sört nem szeretem, de annál jobban a limoncellot. Itt összefutottunk a fiatal párral is és kellemesen elbeszélgettünk. Kiderült, hogy egy kommunában élnek Toscánában, teljesen szabadok és önfenntartók. Teheneket, kecskéket tenyésztenek és zöldségeket termesztenek. A srác egy kaszálás során elvágta a térdét és nyaranta jön egy kéthetes kúrára a termálvizes fürdőkbe. Nem is tudott róla, hogy Sasso Pisanóban is van egy ilyen hely, nagyon büszke voltam magamra, hogy én voltam a helyi idegenvezető. Készült rólunk fotó is, de a fiatalok nagyon technikaellenes voltak, így nem oszthatom meg a neten vagy a közösségi oldalon talán csak valamilyen szűrő segítségével.

Nincsenek megjegyzések: